Oldal kiválasztása

Az első blikk

szept 17, 2019 | 0 hozzászólás

Sosem vágytam Máltára, most mégis itt találtam magam. Egyszerűen csak ideteleportáltam.

A lovagok szigete

Sosem vágytam Máltára, most mégis itt találtam magam. Egyszerűen csak ideteleportáltam.

Az ember mielőtt útra kel, alaposan körbeinformálódik az uticéljáról. Ha máshol nem is, mindenki barátját, a GOOGLE-t biztosan segítségül hívja. Ami pedig rengeteg képanyaggal szolgál.

Ami azt illeti, egy köves-poros kis szigetországot talál így az ember.

Hogy ez mennyiben tér el a valóságtól? Azt kell mondjam, hogy nem sokban.

Ez a legalább 3000 -igen, nem elírás, legalább 3000 éves kis sziget elég mozgalmas történelemmel rendelkezik. Ám annál kevesebb földi csodával.

Egy mészkősziget, aminek nincsen édesvíz készlete. Elég rosszul hangzik ugye? Az édesvíz importáru. A növényzet… az az otthoni imádott szobanövények gigantikus méretű változata. Elég izgalmasak a ház méretű banánpálmák, murvafürtök, kaktuszok. Apropó kaktusz! Van egy, ami itt úgy nő, mint nálunk a bodza, vagy csipkebogyóbokor, úton, útfélen megtalálod és gyümölcsöt hoz. Tenyérnyi méretű sárgás-pirosas tojásformájú tüskés gyümölcsöt. Ha leszeded a tüskét, vagy meghámozod, elsőre egy uborkára hajazó belsőt kapunk. Aztán kiderül, hogy még csak hírből se ismerik egymást. De édes és finom. Bár a kedvencem nem lesz. Ami van otthon is, többek közt az a barack. Az ízük még csak nem is hasonlít.

Szóval import. Sok itt a hajó, a halas cucc és a tengeri kütyü. Közlekedni az angolszász kultúrában megszokott jobb oldali kormányos eszközökkel lehet. Nem a hagyományos módon. Mint kiderült itt a KRESZ nem működik, csak holmi iránymutató. Az autókat rendesen törik. Így, ha autóbérlésre adja valaki a fejét, jótanácsként kapjuk, hogy engedjük el a hülyéket, mi meg ne siessünk sehova, ráérünk. A reptérről nagyjából 40 perc volt a sziget másik fele, Mellieha.

Ahogy áthaladtunk sok településen, rengeteg építkezést láttunk. Egyben és félbehagyva is. Kicsit Romániára emlékeztetett a jelenség.

Ez a kicsi arab sziget Európához tartozik, mégis angol gyarmat volt az 1900-as évekig és azt hihetné az ember, hogy Mexikóban van: minden köves, kaktuszos és poros.

Első blikkre ezek az ember benyomásai. Aztán ki tudja… Lássuk meg mit ad Málta a szeretetszolgálaton kívül!

Ez is érdekelhet

Majd, ha újra lesz nyár

Mi az a helyváltoztatással járó kulturális tevékenység, amitől megvonták a golyóbisunk lakosságának nagy részét? Hát az UTAZÁS!   Nem is olyan régen volt szerencsém a smaragdszigetre eljutni egy szervezett túra keretében. Sokféle emberrel megismerkedtem, ezáltal...

Van képünk hozzá

Tudom, elég képtelenség, hogy egyik napról sem tettem fel képeket. Hát ezt most pótolom. Vagyis részben. Hamarosan még frissül a galéria. Addig itt nézelődjetek!

A víz az úr

A víz az úr

Elérkezett számomra az utolsó nap. Azt mondhatnám, hogy ennyi elég is volt Máltából, most már uzsgyi haza. Úgyis csomagolni kell, meg készülődni, jobb azt nyugiban. Hát, a nyugi közel sem az, ami történt. Menyasszonyunk szülei velünk vannak, nézzünk meg velük is...

Hozzászólások

0 Beszélgetés

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This