Oldal kiválasztása

Herba lista – avagy tanuljunk a gyógynövényekről

szept 25, 2022 | 0 hozzászólás

Ma már nagyon eltávolodtunk a természettől és azok a tudások, amik segítették és könnyebbé tették a hétköznapi életet, kezdenek eltűnni. Mindig szerettem volna olyan tudást is a magaménak tudni, ami természethez kapcsolódik. Ami nem arról szól, hogyan zsákmányoljunk, sokkal inkább arról, hogy éljünk összhangban és fordítsuk a hasznunkra anélkül, hogy kárt tennénk a természetben. A növények szeretete végül erre az útra segített. Így nyugdíjas éveimben bölcs javasasszonnyá is válhatok.

Még tavaly nyár végén jelentkeztem egy herbalista, gyógynövény-gyűjtő képzésre. Persze, nem a papír miatt – mert az ugyebár nem ad-, hanem sokkal inkább a tudás miatt. Ugyanis elég alapos, szinte egyetemi képzésnek megfelelő tudásanyagot kapunk általa.

Mikor jelentkeztem, még nem tudtam, hogy ez ilyen intenzív dolog lesz, főleg a még folyamatban lévő néptáncos csoportvezető tanfolyam mellett. Az elméleti anyagokon túl, lehetőségünk adódott konzultációs hétvégéken is részt venni, ami azt jelenti, hogy szombat délelőttől, vasárnap délutánig gyakorlati okosságokat tanulhatunk meg egyes növényekről, és azok felhasználásáról. Sajnos ezt akkor ki kellett hagyjam. DE, mázlim volt! Ezeket a hétvégi alkalmakat volt alkalmam idén pótolni. És, miután részt vettem rajtuk, nagyon sajnálom, hogy a korábbiakon nem tudtam ott lenni.

Hogy miért? Mert ugyan az irdatlan mennyiségű és hosszúságú elméleti anyagoknak még mindig nem értem a végére, ám a gyakorlati alkalmakkor olyan szuper dolgokat tudhattunk meg, hogy melyik gyógynövény hogyan gyűjthető, melyik része fogyasztható és a teljesség igénye nélkül szó esett arról is, hogy mire használható, milyen hatóanyagokat tartalmaznak. Kipróbáltunk, megkóstoltunk néhány teát, és megrágcsáltuk azokat a növényeket, amik elkészítés nélkül, tehát nyersen is fogyaszthatók. Nekem nem mind finom. Sőt! De magamtól sosem vetemedtem volna szerintem rá, hogy a kövérkét, amit a kertben gazként szedek a csirkéknek, saláta alapanyagként fogok eztán ismerni.

Esett szó játékos betegség kezelésekről, vagyis mondj egy bajt, és beszéljük meg, milyen növénnyel lehetne segíteni rajta. Elég izgi volt!

Készülök az időskorra – Gyógynövény -néni, vagy javasasszony leszek

Szóval izgalmas tudásanyaggal foglalatoskodtam a nyáron, amit ezután is boldogan fogok gyarapítani és gyakorolni. A szerencsés konzultációkon résztvevők pedig ajándékba hazavihettek néhány élő növényt a saját kis kertjükbe. Sajnos nem mind szeretett itt lenni, és néhány elhalálozott, de a java még megvan. Nagyon várom, hogy jövőre kisebb bozótokba nőjenek és szüretelhessem őket! Addig is gyűjtöm a tudást, hogy bölcs idős nénivé válhassak.

Mióta megismertem az amerikai hegyi mentát, azóta nagy kedvencem lett és minden teámba teszek egy leheletet, mert annyira édesen frissé teszi.

Te használsz gyógynövényeket? Akár csak élvezeti teának, vagy gyógyítani is? Van kedvenced?

Ez is érdekelhet

Műanyagmentes július – 2. rész

Műanyagmentes július – 2. rész

A gondolattal való kacérkodás lépett egyet. Új szintre helyeztük ezt a tervet és elindultunk a megvalósítás útján. Szóval, beszereztem pár cuccot a műanyagmentesség jegyében és használatba vettem őket.

Műanyagmentes július – 1. rész

Műanyagmentes július – 1. rész

Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy kicsit zöldítem az otthont. Erre azt hiszem a július műanyagmentessége lesz a legjobb kezdő lépés.

Hozzászólások

0 Beszélgetés

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This