Oldal kiválasztása

Műanyagmentes július – 1. rész

júl 7, 2021 | 0 hozzászólás

Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy kicsit zöldítem az otthont. Erre azt hiszem a július műanyagmentessége lesz a legjobb kezdő lépés.

Régóta kacérkodom az otthon zöldítés gondolatával. Elég nehéz megoldani, mert sokan vagyunk és sokfélék, ezért nehéz mindenkit rászoktatni a zöldítésre ahhoz, hogy az valóban elérje a célját: kevesebb hulladékot termeljünk. Ebben a hónapban erre teszek kísérletet, meglátjuk mi sül ki belőle. Legrosszabb esetben is egy fő hulladékával kevesebb lesz. Az is valami.

Kezdjük a konyhában

Nagy a család, egy átlagos hétvégi menü összeállítása mind mennyiségben, mind pedig a környezet állapotát tekintve egy közkonyháéhoz hasonló: ipari mennyiségek, ezzel járó mosatlannal és az irdatlan mennyiségű ételek tárolásával. Ezért aztán szeretjük a kényelmes, bevált megoldásokat. Nehéz ügy.

Biztosan nem lehetetlen. Végül is minden apró lépés, tett számít, ezért icipici lépésenként fogom őket rávezetni. Szerencsére hajlandóság van. A mosogatószert évek óta úgy választjuk meg, hogy az környezetkímélő és ne egészség károsító legyen.

Az első lépés

Ha a mosogatószer pipa, akkor jöhet a mosogató szivacs. A műanyag szivacsokat lecserélem. Mivel még nem minden háztartási boltban elterjedtek a műanyagmentes megoldások, ezért első körben rendelek növényi alapú szivacsot. Amivel kacérkodom jó ideje, az a luffa tökből készített motyó. És, hogy mennyire kacérkodtam vele? Kicsit messzebbre tekintek ez ügyben: jövőre magam fogok ültetni magokat, amikből reményeim szerint sok édi tök lesz és magam gyártott szivacsot fogok használni.

A másik konyhai mentes-eszköz, amit szimpatikusnak és könnyen használhatónak találok, az a kukoricából készített törlőkendő. Ez a papírtörlőkendőt hivatott lecserélni. Lebomlik és nem szükséges „tanulni” a használatát. Ez a kettő mindenképp listára kerül ebben a hónapban.

Folytassuk a fürdőben

Szerencsére szeretjük a természetes, vagy természetközeli kozmetikumokat. Néhány házilag is elkészíthető, ezekre több ízben születtek kísérletek. Valami bevált, és volt, ami nem. Évek óta magunk gyártjuk a szappanokat. Szappan fürdéshez, kéz- és hajmosáshoz. Nem díszes, színes-szagos szappanok. Legalábbis sosem sikerülnek túl színesre vagy az illatuk nem túl markáns, de a miénk és tudjuk mi van benne.

Testápolót is készítünk néha, vagy ajakápolót, esetleg kenhető dezodort, vagy különlegesebb alkalmakra fürdő bonbont. Még fogpasztát is kreáltunk. Szóval nagy itt a repertoár.

De ha nem is megyünk el addig, hogy mit kenjünk magunkra, akkor első körben elég lesz az ott használatos eszközöket megnézni: mi az, ami kiváltható valami természetbarát megoldással. Én ilyennek találom a fürdőpamacsot. És a nagy kedvenc megint jelentkezik alternatívának: a luffa szivacs. Funkciója ugyanúgy működik, mint a műanyag pamacs esetében, de elhasználódás után lebomlik.

Ami még „kívánságlistán” van, azok a vattakorongot helyettesítő textilből készült arclemosó korongok. Egy kisebb csomagot ebből is beszerzek. Moshatóak és lebomlanak, tehát nem károsítanak.

Tyúklépésben

Tudom, ezek egészen elenyésző dolgok. Cserébe nem drágák és könnyen beépíthetőek a hétköznapokba, ezért a nagy létszámú háztartások is viszonylag könnyen alkalmazásba vehetik ezeket az eszközöket. Nem lehet ilyen gyorsan drasztikusan megváltoztatni senkit és semmit, ezért ezek az apró lépések megteszik elsőnek.

Ti is zöldültök?

Na persze, nem az irigységre gondolok. Hogyan teszitek környezet-barátabb hellyé az otthonotokat? Kíváncsi vagyok a megoldásaitokra! Írjátok meg, milyen apró lépéseket tesztek az ügyben?

Ez is érdekelhet

Herba lista – avagy tanuljunk a gyógynövényekről

Herba lista – avagy tanuljunk a gyógynövényekről

Ma már nagyon eltávolodtunk a természettől és azok a tudások, amik segítették és könnyebbé tették a hétköznapi életet, kezdenek eltűnni. Mindig szerettem volna olyan tudást is a magaménak tudni, ami természethez kapcsolódik. Ami nem arról szól, hogyan zsákmányoljunk, sokkal inkább arról, hogy éljünk összhangban és fordítsuk a hasznunkra anélkül, hogy kárt tennénk a természetben. A növények szeretete végül erre az útra segített. Így nyugdíjas éveimben bölcs javasasszonnyá is válhatok.

Műanyagmentes július – 2. rész

Műanyagmentes július – 2. rész

A gondolattal való kacérkodás lépett egyet. Új szintre helyeztük ezt a tervet és elindultunk a megvalósítás útján. Szóval, beszereztem pár cuccot a műanyagmentesség jegyében és használatba vettem őket.

Hozzászólások

0 Beszélgetés

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This