Oldal kiválasztása

Minden csepp víz számít! A víz világnapja

márc 22, 2022 | 0 hozzászólás

Március 22. a víz világnapja. Persze nem csak ezen a napon érdemes a vízre odafigyelni, sőt! Minden csepp víz számít.

Víz az alap

Földi létünk egyik alapvető összetevője a nagy becsben tartott H2O vegyület, avagy közismert nevén a VÍZ. Kék bolygónk is a hatalmas vízkészlet miatt kapta nevét. A vízben alakultak ki az első létformák, onnan másztunk elő, még ki tudja milyen formánkban sok-sok millió évvel ezelőtt. Akkoriban a víz alapvető szükségleteket látott csak el. Mára ez kicsit megváltozott. Persze a víz számít.

Ma is, mint sok-sok évvel ezelőtt is, a víz adott és elvett. Hatalmas természeti erő, de ki vagyunk szolgáltatva neki. Sajnos az emberi tevékenységek palettája egyre bővül, a népesség növekszik, minden most kell, ma kell, és hogy ez hogy érhető el, vagy mit vonz magával, az már keveseket érdekel.

Melegszik a bolygó, fogy a vízkészlet. Az iváson túl használunk vizet az ipar különböző területein is, takarítani, tisztálkodni, a kertet ápolni és még sorolhatnánk hány helyen vesszük igénybe a víz segítségét, de nem tudjuk, hogy ezt mennyi ideig élvezhetjük még. Rengeteg tanulmány, konferencia, klímacsúcs és találkozó hívja fel erre a figyelmet. Hogy csak egyet és helyit említsek, az OMSZ felhívása is erre figyelmeztet.

Oké, de én kicsi vagyok!

Gondolhatod. De, ne feledd: „Egyetlen szem rizs átbillentheti a mérleget, és egyetlen ember eldöntheti egy egész nemzet sorsát.”. Tehát, neked is a kezedben a döntés, hogy mit teszel meg a jövő vízkészletéért, vagy mit nem. Végül is, az is egy döntés.

Nekem minden csepp víz számít

Egy ismerősömmel beszélgettem online nem régiben. Épp fürdeni készültem, minek hangot is adtam, majd nem is emlékszem már, hogy kalandoztunk oda, hogy mikor fürödtem utoljára. Lehet sokan nem értetek egyet, követ is vethettek rám. Ennek kapcsán a következő okfejtésbe kezdtem: néhány nap eltelt ugyan, mióta utoljára fürödtem, de ez nem jelenti, hogy igénytelen lennék. Egyrészt, ha túl sokszor fürdök, a víz kiszárítja a bőrömet. Ez magával vonzza a különböző kencék használatát, hogy ezt enyhítsem. Nem szeretem. A víz sok hasznos bacit, ami testünk egyes számú védőrétegét képezi, lemossa. Ez betegségeket eredményez. Ezt sem szeretem. Illetve, sajnos túl sok az egész napos ülőmunka mellett nem végzek, ennél fogva megizzadni sem izzadok meg. Tehát, a fürdés, mint olyan, elveszíti jelentőségét. Cicamosdást végzek, persze, a fontos helyeken. De hogy azért, hogy lemossam az egész napos ülésben „rám ragadt” koszt, kiengedjek egy kád vizet, feleslegesen, vagy lezuhanyozzak és ezért folyassam az amúgy is nem túl olcsó vizet… inkább nem. Valaki napjában többször fürdik. Az többször több liter értékes csepp. És ez csak egy felhasználási terület. Minden víz számít!

Te mit teszel Földünk vizeinek megóvásáért?

Ez is érdekelhet

Herba lista – avagy tanuljunk a gyógynövényekről

Herba lista – avagy tanuljunk a gyógynövényekről

Ma már nagyon eltávolodtunk a természettől és azok a tudások, amik segítették és könnyebbé tették a hétköznapi életet, kezdenek eltűnni. Mindig szerettem volna olyan tudást is a magaménak tudni, ami természethez kapcsolódik. Ami nem arról szól, hogyan zsákmányoljunk, sokkal inkább arról, hogy éljünk összhangban és fordítsuk a hasznunkra anélkül, hogy kárt tennénk a természetben. A növények szeretete végül erre az útra segített. Így nyugdíjas éveimben bölcs javasasszonnyá is válhatok.

Műanyagmentes július – 2. rész

Műanyagmentes július – 2. rész

A gondolattal való kacérkodás lépett egyet. Új szintre helyeztük ezt a tervet és elindultunk a megvalósítás útján. Szóval, beszereztem pár cuccot a műanyagmentesség jegyében és használatba vettem őket.

Műanyagmentes július – 1. rész

Műanyagmentes július – 1. rész

Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy kicsit zöldítem az otthont. Erre azt hiszem a július műanyagmentessége lesz a legjobb kezdő lépés.

Hozzászólások

0 Beszélgetés

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This