Oldal kiválasztása

Leltár — önreflexió — Avagy, vessünk számot magunkkal és nézzünk előre

jan 31, 2022 | 0 hozzászólás

Sok módszer vallja, hogy amit szeretnél megvalósítani, azt mesélt el minél több embernek. Ezzel egy ön-pressziót generálsz, ami jobban hajt majd a megvalósítás felé. Nem tudom, így van-e. Nézzük meg, hogy nálam is működik-e?

Már egy ideje fejben rendezgetem a számadásomat magamról, magammal. Egy afféle leltár. Az emlegetett módszer fényében most mesélni fogok, pontokba szedni, tervek szőni és egyéb ön-dologgal untatni. De, aki türelmes lesz, azt biztosíthatom, hogy a legeslegvégén, na persze nem a bejegyzésnek, tök jó dolgok sülnek ki belőle. Lássunk is hozzá!

Régi nagy álmom egy olyan Szilveszter, amit úgy ünnepelek, hogy nem ünnepelek. Belebújok a pizsibe, és átcsusszanok egyik évből a másikba. A 2021-et sikerült már nagyon ehhez közeli állapotban tölteni. Aztán az évértékelést vagy következő napra hagyni, vagy előtte megírni, hiszen az az egy nap már nem oszt, nem szoroz.

Január 1-én sikerült megejtenem a nagy értékelést. Segítségül hívtam a YearCompasst, illetve urban:eve Inspirációs Naplóját. Nehezen esett, ráadásul az időt is nehezen tudtam tartani. Hangos családban ha eltűnsz hosszabb időre – itt 1-2 órára kell csak gondolni-, rögtön felüti fejét a hiányod és kitalálnak valami feladatot.

Ám, most nehézkesen, de kitöltöttem az elejétől a végéig, minden nehéz és kényes kérdést megválaszolva. Megmondom őszintén, baromi nehéz volt. Mert hát, van az, amikor vannak terveid, ötleteid, meg minden féle tulajdonságaid, de ha sokat hagyod mások hangját beengedni, sokat adsz a külső hangokra, mint a tiedére, nagyon nehéz lesz megkülönböztetni a TE dolgaidat a MÁSOKÉtól. Ez volt a nagy meló rögtön az év elején. Meg aztán éppenséggel ez sem egy sétagalopp. De álljunk is neki, hiszen ha csak fejben dédelgetünk valamit, sosem lesz belőle semmi.

Kezdjük el!

Már két éve dilemmáztam egy tervező beszerzésén. Nagyon tetszik már a kezdetek óta, de hol nem volt rá pénzem, hol nem ez volt az elsődleges, így mindig lemaradtam róla. 2021-ben, percenként frissítettem, nehogy lemaradjak róla. Sikerült is beszereznem egy tartalomtervezőt socialight jóvoltából és végre én is büszke My Content Book tulajdonos lettem. Még tanulom vele az életet, de hasznos társ. Főleg, ha az ember annyi projektet futtat, hogy nem győzi fejben tartani őket. A lényeg, hogy ez volt a karácsonyi ajándékom tőlem nekem. Hogy ez miért fontos? Na az majd később kiderül, csak légy türelmes.

Leltár

Az utóbbi időben sokféle dologgal foglalkoztam. Azzal a különbséggel, hogy ezeket egytől egyig végigviszem.

Jelenleg webdesignerként és grafikusként működöm, mint egyéni vállalkozó. Emellett néha csinálok ezt-azt, de azok egészen elenyészőek. Nevet akartam neki adni. Nem túl egoistát, de olyat, ami később több dolgot is felölelhet. Hát, az egoista-mentesség annyira nem jött be, de egészen tök jó lett. Így lett Heurékás! a neve.

A saját üzleti beindítása még hibádzik. Sokat kéne gyártani, reklámozni, mesélni. Ezen dolgozom. Egy biznisz építő workshop sorozaton veszek részt, ahol sokat tanulok ezzel kapcsolatban. De a saját korlátaimat kell átlépnem, hogy működni tudjanak a tanultak. Kövessétek figyelemmel, és lássuk meg együtt mi sül ki belőle!

Webdesignerként az Ananász Design csapat tagja is lehetek, mint erősítő tényező. Nem mindig érzem így, de nem kaptam még negatív visszajelzést. Szerteágazó feladatok, édes eredmények. Najó! Nem minden szelet ananász édes, de ezek igen. Hajrá csapat!

Sokat dilemmáztam a közösségi oldalakon való megjelenésről, végül egy idegen világított rá a legegyszerűbb dologra és így született a jelenlegi felállás is. Elég sután-furán érzem még ott magam, de majd lesz ez még jobb is. Sosem akartam „megmondó” féle lenni, ehhez továbbra is tartom magam. A jelenlegi instagram fiókom, ami a Kalandízű bloggal társul, az egyben a személyes oldalam is. Hiszen ha egy idegen, aki nem ismer, de azt mondja a kettő ugyanaz, akkor minek kétszer annyi energia tök fölöslegesen. Amíg nem nő túl engem a blog, addig ez így is marad. Bizonyára az is szöget üthetett a fejekben, hogy miért angolul viszem, ha a blog maga magyar. Több magyarázat is van rá, mind összefügg és egy későbbi nagyszabású terv részei.

Az instagram azért angol, mert eleinte arra gondoltam, ha már a hétköznapokban nem találkozom az angol nyelvvel, ez egyfajta gyakorlás nekem. Kis kényszerítés, hogy ha aktívan nem is használom, legalább ilyenkor gyakoroljak. Sokszor kell szótár, néha a google jó barátom, de minden mondatért megküzdök és az enyémek.

A másik indok, ami főként a későbbi nagyszabású terv része, no nem világot akarok megváltani, de világkörüli kalandnak szánom. Még észtországi tartózkodásomkor ötlött ki a gondolat. Azóta apró lépéseket tettem érte, de elég kis bénácskák voltak, így átdolgozásra szorul. Ez még maradjon egy kicsit meglepi, de hamarosan, tavasszal hozok részleteket.

A Kalandízű új külseje bizonyára feltűnt. Ez folyamatosan apránként változni is fog. Ez a „kísérleti nyuszim”. Itt bátran merek kipróbálni új dolgokat a weboldalak készítése kapcsán. Egyébként marhára élvezem. Azt hiszem, már csak a tudatos tartalom gyártással kell megpróbálkoznom. Na, azzal több fronton is.

A Heurékás! és Kalandízű mellett egy új projektbe fogtam. Lassan haladok, mert be vagyok tojva tőle. Sosem csináltam ilyesmit. Elég imposztornak érzem magam, de úgy érzem, hogy hiánypótló. A visszajelzések alapján pedig valóban nagy szükség lenne rá. Ez a projekt nem más, mint a Globáltudás.

Hogy ez mi is pontosan? Tanulást segítő online tanfolyam. Több korosztálynak készül, hiszen nem csak gyerekek tanulnak. Felnőtt fejjel is képesek vagyunk belevágni valami új megtanulásába, de néha nehézségekbe ütközhetünk. Először általános iskolásoknak készítem el, majd utána idősebbeknek is. Ne csak a nagyszülőkre gondoljatok, hiszen egy gimis is idősebb, mint egy 4. osztályos. Azóta már több más témában is jött ötlet, de azokkal még várok. Előbb készüljön el ez és lássam, hogyan működik.

Nem könnyű egy szemet sem: blogot írni, összerakni a tananyagot, kitalálni milyen formában adom át a tudást, mindenféle rendszerek kialakítása, működésbe hozása, érdeklődőket szerezni. Nem panaszkodom, csak néha jó sajnálni magamat. DE, végig csinálom! Mert jó lesz és hasznos lesz. Szurkoljatok!

Jó pap is holtig tanul

Azt hiszem, hogy én remek pap lennék. Azt mondják, a jó pap is holtig tanul. Én épp, hogy abbahagyom az egyik dolog tanulását, már jön is a következő. Nem azért, mert imádok ugrálni a dolgok között. Egyszerűen csak sok minden érdekel és muszáj. Ez egy belső késztetés.

Legközelebb a leltár egy olyan lista lesz, ami azt a címet is kaphatná „A papírjaim, amiket nem használok ki”. Azt hiszem, ezt legközelebb meg is teszem.

Fél éves késéssel sikeres vizsgát tettem egy két éves tanfolyamon. Nem OKJ-s képzés volt. De hasznos. Ez lesz a következő, amit bevonok a teendőim közé. Ez egy néptáncos csoportvezető képzés volt. Iskola rendszeren kívül taníthatok néptáncot. Hogy egy miért akkora nagy dolog? Mikor 8. osztályban pályaválasztásra került sor, én a Táncművészetire szerettem volna menni. Több ellenjavallat érkezett, miszerint inkább ne. Én pedig igen könnyen hajlítható voltam, hamar beláttam az ésszerű dolgokat. Más irányba mentem, amit mondjuk egy percig sem bánok. De most lehetőség adódott, hogy azért a tánc továbbra is a részem maradhasson. Nem vagyok egy belevaló, tökös tanár, ám szeretem, és amit általa kaptam, úgy gondolom másnak is meg kellene kapnia.

Befejeződött egy szintén nem hivatalos végzést adó képzés. Herbalistának is elkezdtem tanulni. Itt a gyógynövényekről tanultam. Még van egy kis elmaradásom, de elég nagy tudást kaptunk. Ez a hosszútávú terveimnek része.

És, hogy eljött az új év, új lehetőségeket is hozott magával. Megint indult kezdő észt nyelv tanfolyam. Minek vesződni vele? Jó kérdés. Fél évet éltem Észtországban és megismerkedtem az észt nyelvvel is. Kicsi, kevesen beszélik, elég fura a hangzása is. Úgy gondolom, hogy nincsen haszontalan tudás. Ezáltal is sokat kaptam és nem szeretném, ha elveszne. Az agyat is frissen tartja és ki tudja még mit hoz a jövő?! Egyszer még szükség lehet rá.

Kalandra fel! Új leltár kell

Most, hogy teletűzdeltem linkekkel, ajánlásokkal ezt a kicsit hosszúra sikerült beszámolót, arra kérlek Benneteket, hogy izguljatok velem, szurkoljatok a terveimért.

Néha az az érzésem, hogy csak magamnak írok, de erre is gyakorlásként gondolok. Majd gördülékenyebben fognak menni tőle a bejegyzés gyártások, az írás is gyakorolva van általa, hogy majd egyszer megírhassak egy könyvet, ami szintén a hosszútávú tervek között integet. Szóval, semmi sem vész kárba, de ha itt vagy és olvasol, jelentkezz be!

Tehát a legfőbb feladatok, amik most zajlanak a háttérben:

  • üzleti építkezés
  • tanfolyam készítés

Hogy hogyan alakulnak, majd később kiderül. Addig is kellemes böngészést!

Ez is érdekelhet

Elköltözöl?

Elköltözöl?

Egy hosszú út az ÖN-ben, ami egy nehéz ponthoz érkezett: Nénje, elköltözöl? Na, nem a költözés maga a nehéz, hanem a körülmények.

Mi folyik a házunk táján? – Évközi számadás

Mi folyik a házunk táján? – Évközi számadás

Régen meséltem már, mi zajlik a háttérben, mert régen is történt nagyobb előrelépés, ami említésre méltó lett volna. Most gigantikus dolgok történtek, új ajtókat nyitogatok, amiken hol félek, hol pedig izgatott vagyok átlépni. Most következzék, hogy mi is folyik valóban a házunk táján.

Hozzászólások

0 Beszélgetés

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This