Oldal kiválasztása

Ez nem lesz elemzés, sem kritika. Ám saját szemlélet, benyomásaim és érzéseim ezzel a könyvvel kapcsolatban sokkal inkább. Nézzük is, hogy mi történt.

Kis csúszásban vagyok a 12 hónap 12 könyvet illető tervemet illetően, de csigalom nyugavér!

Első nekifutás

Idei első könyvem Carol S. Dweck: Szemléletváltás – A siker új pszichológiája című könyve volt. Még 2020-ban rendeltem meg egy kedvezmény keretén belül a HVG Kiadótól. Akkor már bele-bele lapozgattam, de ez csak barátkozás volt, olvasásnak még csak a közelében sem jártam. Ám már a címe felkeltette az érdeklődésem és a házi kötelező olvasmány listámon szerepelt: mégis mi lehet, ami meg tud változtatni egy szemléletmódot.

De, hogy őszinte legyek, ezt a könyvet nem ebben az évben kezdtem el olvasni, de olyan elenyésző részt olvastam el belőle 2022 elejére, hogy olyan, mintha idén kezdtem volna. Nagy elánnal csaptam a sorok közé, de hamar lankadni kezdett ez a lendület. Nem azért, mert ne lett volna érdekes. Egyszerűen csak meg kellett emészteni az olvasottakat.

Közben valami történt

Naivan nekiültem olvasni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ezt este elalvás előtt csak úgy tudom olvasni, ha még működik az agyam. Ez sajnos ritkán jött össze, ezért nagyon lassan haladtam vele. Ám tele volt hasznosságokkal.

Ennek ellenére az eleje annyira még nem fogott meg. Ám a vége! Na, nem azért, mert vártam, hogy véget érjen a könyv. Szó sincs ilyesmiről. Az utóbbi időben sokat forgok gyerekek körében: önkéntesként segíteni egy tanodában, illetve van egy „saját” tanítványom is. Ez azért fontos, mert a könyv végére kerültek azok a fejezetek, amik kifejezetten aktuálisak a számomra e tekintetben. Ennél fogva még tompa aggyal is úgy faltam a sorokat, hogy csak na!

Rengeteg ötletet, tanácsot ad, hogyan lehet más szemlélet tanítása, rávezetése gyerekek esetében. Persze felnőttekében is, de az most kevésbé volt érdekes nekem. A lényeg tulajdonképpen nem is az, hogy kinek, hanem, hogy mennyi ötletet ad.

Amikor változik a szemlélet

Voltak elképzeléseim, hogyan tekintek a világra, illetve bizonyos helyzetekben. Sokszor próbáltam megfejteni magam, hogy mist mi is vagyok valójában. Aztán jött ez a csodás könyv és megoldást adott a kezembe. Persze dolog van még bőven és csak a felszínt kapargatom még mindig, de úgy hiszem, hogy erős batyut kaptam az induláshoz, mélyre ásáshoz.

Ezen kívül nem csak olvastam és tanultam, hanem a könyv maga is formált. A lassú haladásnak megvolt az a remek haszna, hogy volt időm két fejezet között gyakorolni, kísérletezgetni. A lényeg, engem megvett.

Jó szívvel ajánlom Mindenki számára ezt a könyvet, de leginkább azoknak, akik nyitottak és nem riadnak vissza a változásoktól, kényelmetlenségektől.

Te olvastad már? Hogy tetszett? Vagy még rajta van a listádon?

Share This